11.8.09

Incivisme i drogues al nostre barri

ALBA IGLESIAS MANRESA

Multar més els actes incívics que es produeixen a Manresa. Aquesta va ser una de les propostes que van formular Josep Maria Badia, exdegà del Col·legi d'Advocats, i Juliana Casero, actual presidenta de la Federació d'Associacions de Veïns de Manresa (FAVM), en el torn de precs i preguntes del darrer Consell de Ciutat de Manresa.

Tant l'un com l'altra consideren necessari imposar una sanció econòmica per tal de posar fi a algunes actituds incíviques que sovint es donen a Manresa i que no s'han aconseguit eradicar amb les campa-nyes de prevenció i d'educació impulsades des de diferents fronts. Des de l'oposició, CiU i PPC s'han posat del cantó de Casero i Badia i han criticat durament l'Ajuntament de Manresa, i assenyalen que la ciutat "ja té una ordenança que preveu multar aquestes actituds, però el problema és que no es compleix i la Policia Local no sanciona".


Alfons Sánchez, cap de la Policia Local, ha admès que no se sanciona tots els incívics, "perquè, molts cops, quan la patrulla arriba al lloc dels fets la persona que estava causant molèsties ho deixa de fer o ja no hi és. Però, la simple presència policial ja evita bretolades", reconeix. Sánchez assegura que alguns cops sí que s'ha sancionat per actituds incíviques i posa com a exemple multes que s'han interposat per "no recollir els excrements de gossos. També hem posat sancions per orinar al carrer".

Juliana Casero ha explicat que des del barri de la Balconada, en concret, "els veïns tenim una lluita oberta amb un grup de joves que fan soroll i embruten els carrers cada dia". Casero, que a banda de ser presidenta de la federació ho és d'aquest barri, diu que a la Balconada "s'hauria de multar la gent que fa escàndol. Els veïns truquem a la policia i aquesta, un cop és al barri, diu als incívics que no facin soroll, però l'endemà torna a passar el mateix. En algunes famílies l'educació i la prevenció ha fracassat, i fins que a la gent no se li toca la butxaca no n'aprèn".

Badia coincideix amb Casero en què "s'ha fet molt en termes d'educació, però crec que ha arribat un moment que s'han de prendre d'altres mesures: cal sancionar i i aplicar el reglament de situacions incíviques". I afegeix que "si no prenem consciència per mantenir la ciutat en condicions, s'haurà de sancionar. No pot ser que hi hagi unes despeses tan altes de manteniment i de neteja públiques". Badia fa referència al cost de l'incivisme a Manresa, que és de 602.000 euros anuals (vegeu edició del 10 de gener del 2009).


El portaveu del grup municipal de la CUP, Adam Majó, contràriament al que expressa el president del grup municipal de CiU, Alexis Serra; i el president del grup municipal del PPC, Xavier Javaloyes, considera que "la porta de les sancions cap a l'incivisme no s'hauria d'obrir, perquè al final no sabem on arribarem". Segons ell, "hi ha coses que no s'han de solucionar amb multes. Haurien de ser els mateixos veïns els responsables dels seus actes i no haurien d'esperar que vingui la policia per solucionar els actes incívics, sinó advertir les persones que es comporten indegudament i mirar de dialogar-hi".

Alexis Serra assenyala que "no podem demanar a l'Ajuntament que endureixi l'ordenança si l'actual ja no es compleix. L'actitud de l'àrea de Seguretat Ciutadana ha de canviar". Segons Serra, "la prevenció i l'educació són bones a llarg termini, però han d'anar acompanyades de la sanció per als qui no compleixen". Serra també declara que l'Ajuntament hauria d'emprendre accions pedagògiques "més treballades. No ens podem quedar tan tranquils fent un tríptic".
Xavier Javaloyes ha declarat que "des del PP el que hem dit sempre és que els reglaments són per complir, i Manresa tenim una ordenança que no es compleix". Javaloyes ha expressat que "intentarem que es multi més".

Finalment, l'expresident de la FAVM i actual president de l'Associació de Veïns de la Font, Josep Rueda, trobaria "perfecte que l'Ajuntament multés els incívics sempre que hi prengui un compromís de debò, hi posin les mesures policials i no ho facin només per quedar bé". Rueda desconfia que, si la proposta prospera, l'Ajuntament "tingui prou recursos humans".