13.2.10

Barris entre l’espasa i la paret

La Federació de Barris de Manresa comptarà aquest 2010 amb 130.000 euros per a desenvolupar els seus programes. La xifra queda a les antípodes de la proposta de 305.000 euros que es va presentar a l’Ajuntament de Manresa i al Departament de Governació, instàncies amb les quals se signa el conveni anual que els permet implementar els projectes veïnals. La Generalitat encara no ha confirmat el finançament per al 2010 i el conveni se signarà, en principi, amb l’única aportació de les arques municipals.
 
  Només l’Ajuntament de Manresa ha confirmat els termes de l’aportació econòmica, els 130.000 euros, que es formalitzaran pròximament en la signatura d’un conveni entre les dues parts. El regidor de Participació, José Luis Buenache, reconeix que “es tracta d’un any complicat” que ha obligat a demanar a la Federació que estableixi prioritats: mantenir el nombre de persones contractades o  els programes inclosos dins el Pla de Dinamització VeÏnal. Aquesta situació ha deixat la Federació entre l’espasa i la paret ja que, segons Juliana Casero,”és absurd prioritzar  els programes de dinamització si no tenim les persones necessàries per tirar-los endavant,  i és evident que serà impossible mantenir el mateix nombre de treballadors amb els diners amb què comptarem aquest any”.  Amb aquesta situació, la Federació de Barris passarà a tenir 3 treballadors en comptes dels 5 amb què comptava fins l’any passat.

Persianes tancades a la seu de la FAVM
 
La totalitat de la plantilla de la FAVM va finalitzar la relació contractual amb l’entitat veÏnal el 31 de desembre passat i, en conseqüència, la junta va tancar la seu social a l’espera de signar el nou conveni i poder reactivar les contractacions: “Aquest és el primer any que ha passat, fins ara havíem pogut garantir la continuïtat dels nostres tècnics”, admet Juliana Casero.
 
  La presidenta de la Federació de Barris admet que davant les dificultats que van tenir per pagar algunes nòmines a finals d’any “s’ha decidit  no fer cap pas endavant fins que se sapigués de quins diners es disposaria”— lamenta Casero—, “si haguéssim deixat cinc persones treballant confiant que tindríem els mateixos diners la situació seria ara molt pitjor”.
 
  Casero explica que la Federació ha hagut de “treure d’un altre lloc˝ els diners per pagar els salaris del personal que s’encarrega de les biblioteques veïnals perquè “l’Ajuntament encara ens deu el 30% dels diners corresponents al conveni de les biblioteques del 2009”, que esperen rebre en breu.
Moviment veïnal a dues velocitats
 
Darrera aquests estira i arronses no hi ha només un criteri d’austeritat pressupostària, sinó també un canvi d’orientació pel que fa al moviment associatiu veïnal. En aquest sentit, José Luis Buenache, explica que “el departament de Governació ha fet una avaluació transversal de tots els plans que depenen del seu departament i ha demanat un revulsiu, una obertura de mires.”
 
  La viabilitat del moviment veïnal a Manresa passa doncs, per fomentar el treball en xarxa i ampliar-lo a la resta del teixit associatiu prenent com a base la nou model de districtes: “Més que un debat sobre quantitats es tracta d‘un debat sobre un model veÏnal que necessita un cop de timó”. Buenache reconeix que a Manresa “hi ha barris que sí han fet aquest canvi” però “n’hi ha d’altres que funcionen amb esquemes obsolets”.
 
  Juliana Casero reconeix “velocitats i funcionaments diferents” però considera que “si els nostres projectes no assoleixen les perspectives de Governació ens ho haurien de fer saber”. I és que, a aquestes alçades, la Federació encara no sap quina serà l’aportació que farà la Generalitat aquest any i es mostra així de taxativa:“Des del primer moment que s’estableix un model de convenis, una de dues: o se signen o se’n fan de nous perquè els programes no recullen els valors que es demanen.” Casero assegura que com a Federació no hi ha hagut cap contacte amb Governació per abordar aquest fet.