6.9.11

Les AV exigeixen un millor manteniment de la via pública

Tretze de les 20 entitats consultades afirmen que és el principal reclam que faran al nou governGEMMA ALEMÁN/MANRESA


Millorar el manteniment la via pública. Aquesta és l'assignatura que ha de superar amb més urgència el nou govern de l'Ajuntament si vol satisfer les necessitats més prioritàries de les entitats veïnals. I és que, segons un sondeig realitzat per aquest diari als presidents de les associacions, la millora del manteniment de la via pública és la principal prioritat en tretze dels 20 barris que formen part de la Federació d'Associacions de Veïns de Manresa (FAVM).

Enric Martí, president de la FAVM, afirma que aquests resultats són fruit de la poca inversió que ha fet el consistori en els darrers anys en el manteniment de la via pública. "La sensació que els carrers, places i jardins de la ciutat no estan com haurien d'estar és generalitzada", diu. Ell és també un dels tretze presidents veïnals que reclamen per al seu barri millores en aquest àmbit. "Els arbres han fet malbé les voreres, que s'aixequen i provoquen caigudes dels veïns", explica el president de Cal Gravat. En aquest sentit, també es queixen a la Balconada, on reclamen que s'actuï al paviment i a les voreres del passeig de Sant Jordi i en una esquerda que ha sorgit en un mur de contenció, a tocar l'escola Serra i Hunter; a Cots, Guix i Pujada Roja, on posen com a exemple l'estat del paviment del carrer de Sant Joan i les voreres del Guix; al barri Saldes-Plaça Catalunya, on diuen que les mancances en el paviment i les voreres són generalitzades; a Valldaura, on recorden que fa anys que estan pendents de la renovació de les voreres del carrer Ferrer Vidal i critiquen el paviment del carrer de Francesc Moragas; al Passeig i Rodalies, on es queixen de l'estat de la plaça d'Espanya i de les escales d'accés al carrer de Circumval·lació; així com al Xup, on afirmen que poques són les voreres i paviments que se salven de la necessitat d'una actuació. Per la seva banda, a la Mion-Puigberenguer i a Viladordis reclamen que s'asfaltin alguns camins, que són plens de sotracs.

També de la millora del manteniment de la via pública es queixen a la Carretera de Santpedor, Sant Pau, Vic-Remei i Torre Santa Caterina. Ells, però, lamenten la poca -o inexistent- neteja que es fa en alguns solars i jardins i el risc d'incendi que això comporta.

Incivisme i seguretat

Fer front a les actituds incíviques i a la falta de seguretat és l'altra petició més recurrent de les entitats veïnals. A la Font, per exemple, reclamen que es tanqui la pista poliesportiva per evitar aldarulls a la nit, així com que s'incrementi la vigilància al barri. Una situació similar viuen a la Sagrada Família, on es queixen de l'actitud d'alguns veïns, que omplen de brossa el barri, i de la sensació d'inseguretat. També a Santa Caterina, on reclamen que es millori la il·luminació en el camí d'accés al barri per reduir el vandalisme. També es queixen de perill, en aquest cas per als vianants, a Sant Pau i Cal Gravat. Tots dos demanen que s'instal·lin bandes sonores per evitar que els cotxes corrin.

Els problemes de mobilitat també són una assignatura pendent. Mentre que a Miralpeix sol·liciten recuperar el transport urbà -que van perdre ara fa quatre anys-, a la Pujada Roja reclamen que se'ls acosti la parada d'autobús. En canvi, a Passeig i Rodalies demanen la modificació del recorregut del carril bici, i a Plaça Catalunya i Sagrada Família, canvis en la circulació de cotxes.

La manca d'aparcament també és un problema recurrent. Concretament són quatre els barris que reclamen més places per als veïns: Vic-Remei, Barri Antic, Sagrada Família i Valldaura. També n'hi ha dos, la Font i Sant Pau, que coincideixen en la necessitat de resoldre les barreres arquitectòniques existents.