11.4.13

L'AVV es nega «preventivament» a que la mesquita arribi a la Balconada


La notícia ha agafat per sorpresa el seu president, Joan Baeza, a qui el govern ha convocat aquest dimecres a la tarda per donar-li explicacions. El dilluns el govern va convocar una Junta de Portaveus Extraordinària per informar a tots els partits

 
L'AVV de la Balconada es nega 'preventivament' a que s'instal·li la mesquita al barri. Foto: Manresa.Ox

El telèfon mòbil del president de l'AVV de la Balconada ha tret fum aquest dimecres al matí arran de la informació que va avançar Manresainfo.cat sobre que l'Ajuntament de Manresa ha ofert a la comunitat islàmica la cessió del terreny de davant de Sant Joan de Déu que fa un temps feia de pàrquing, per a que hi facin la nova mesquita que ha de substituir l'actual de la fàbrica de l'Aranya, pel seu estat actual molt precari.
 
Joan Baeza considera que abans que un centre de culte, "sigui del culte que sigui", que mou molta gent, com és el cas, el terreny es podria fer servir perquè el barri de la Balconada "deixi de ser l'aparcament gratuït de l'hospital Sant Joan de Déu", com passa actualment, o per posar-hi el reivindicat Casal de Barri, un parc o un altre tipus d'equipament que beneficiï els veïns del barri. El president de l'Associació de Veïns s'ha mostrat sorprès perquè segons els havia informat l'ajuntament "aquell terreny havia d'anar destinat a serveis sanitaris".
 
Tot i la informació, Baeza no vol avançar esdeveniments i vol esperar a que el govern els confirmi el trasllat de la mesquita al barri. "Aquest matí [per dimecres] he trucat a l'Ajuntament i m'han dit que no en sabien res".

Tot i així, segons el web de l'AVV de la Balconada , Baeza rebrà una explicació oficial aquest dimecres a la tarda per part del govern municipal que, segons les primeres explicacions, només es tracta "de converses" entre l'ajuntament i els representants de la mesquita. Amb tot, i "encara que només sigui preventivament", l'Associació de Veïns es nega a que el terreny tingui aquesta destinació.
 
Els portaveus dels grups municipals van ser informats dilluns
El govern de l'Ajuntament de Manresa va reunir-se amb els portaveus dels diferents partits del consistori en una Junta de Portaveus extraordinària el passat dilluns a la tarda per informar-los de la seva voluntat de traslladar la mesquita de la fàbrica de l'Aranya a un altre punt de la ciutat. En aquesta mateixa Junta, el govern va confirmar que tenen previsió de donar-li a l'edifici de l'Aranya altres usos en el futur, però no va fer esment sobre quines opcions es contemplaven per acollir la nova mesquita. Per a seguir tot el procés, tenint en compte que és un tema delicat, el govern ha proposat als grups crear una comissió de consens, en la que es preveu que no hi sigui PxC.
 
El portaveu del PSC, José Luís Irujo, ha afirmat a Manresainfo.cat que troba adequada la creació d'aquesta comissió, però que necessita la resposta a "tres punts" per poder opinar. "Què motiva el trasllat? On es pretén instal·lar la nova mesquita? I què en pensa la comunitat islàmica?". Irujo ha recordat que a Manresa "hem aconseguit un clima de convivència molt alt" en comparació amb altres ciutats com la nostra. La ciutat "ha estat exemple" en aquest sentit i "en la creació d'una taula de diàleg interreligiós". És per això que el portaveu socialista tem que el procés creï "turbulències" i es perdi la convivència existent. Sobre la implantació de la mesquita a la Balconada, Irujo vol conèixer si hi ha "un projecte alternatiu".
 
Per la seva part, el republicà Pere Culell creu que aquest procés requereix "asseure's" amb els grups polítics i amb els veïns per engegar un procés de participació abans de decidir res. L'actual mesquita de la fàbrica de l'Aranya "està molt en precari" i per això, creu Culell, cal parlar-ne per trobar una situació.