3.6.13

BARRIS; MILLOR JUNTS


 
   


Fa un any en aquestes mateixes pagines proposava una reflexió oberta al moviment veïnal Manresa;”Cal anar més enllà del vell de que cada barri es un espai delimitat”.

Llavors proposava compartir recursos, projectes, activitats… per imperatiu econòmic però també per convicció, per sentit comú.

Avui us vull explicar que dos barris de la nostre ciutat trencaran motllos i per primer en l’historia veïnal manresana, compartiran una mateixa Festa Major.

Aquets barris som Cal Gravat i La Balconada. I les nostres festes seran el 5, 6 i 7 de juliol.

Des de sempre era tradició que en dos caps de setmana seguits un i altre barri feien actes similars com xocolatada, animació infantil, revetlla …

Podem assegurar que per proximitat física els veïns d’una i altre banda de la carretera tenien dos caps de setmana seguits de festa.

Després de tenir molt bones experiències en compartir Cavalcada i festes nadalenques als dos barris ens ha semblat que, per exemple, en contes de fer dues xocolatades en podíem fer una de mes grossa i compartida. Ens ha sortirà millor de preu i a mes fomentarà la interrelació entre veïns de banda i banda, separats per una minsa frontera de 10 metres d´alquitra. I laxi ho podem fer en altres activitats.

Es tracta de racionalitzar en temps difícils de pocs recursos econòmics i humans, però en cap cas volem que cada barri perdi la seva identitat.

En aquestes festes compartides es mantenen les activitats tradicionals de cada barri amb la seva pròpia idiosincràsia i segell identitari. Cada veí a la vergada se sentirà part del seu barri  i com a casa al barri del costat. Axó es el que volem.

Des de La Balconada i Cal Gravat proposem a la resta de barris que experimentin projectes semblants de cooperació festiva i reivindicativa.

A Cal Gravat i La Balconada també fem campanyes d’informació i reivindicació per que temi’m vials i serveis comuns, i ens va molt be fer-les plegats.

Tampoc te molt sentit que a banda i banda de cada barri es facin activitats duplicades, quan poden ser mes rentables i participades si les reorganitzem.

En aquets temps estem demanen a les institucions que siguin mes austers en les despasses i que no dupliquen funcions, des de les AAVV ara en donem exemple de racionalitat i sentit comú.

Però sobre tot volem que quedi clar:

“Cada barri te una identitat pròpia, que te origen en la seva peculiar historia, i te un recorregut diferent per que l’han construït persones diferents. Ens cal preservar axó també. Fins i tot hem de preservar les peculiaritats dels carrers. Per exemple; el carrer Aiguader forma part de les Escodines però te una identitat pròpia.

Per tant en el nostre cas, Cal Gravat i La Balconada, cada barri, te el seu propi camí, però  en un moment donat ens divertim i reivindiquem plegats.”

Els “colors” propis de La Balconada I Cal Gravat son i seran intransferibles, però trobarem espais de convivència i mancomunitat entre nosaltres, i amb altres barris, si ells ho volen. I estem oberts.


Joan Baeza
President de La AVV de La Balconada