15.5.11

La Balconada obre el debat sobre mancomunar serveis (2011)

El president de l'associació de veïns obre la llauna del paper de les entitats en temps de crisi







FRANCESC GALINDO|MANRESA Regio 7

Alguna cosa es cou dins el movi-ment veïnal manresà. El president de l'Associació de Veïns de la Balconada, Joan Baeza, ha llançat una proposta controvertida que pot portar cua. Baeza demana a la vintena d'entitats veïnals de la ciutat que deixin de tendir a veure's com a competidors per passar a fer-ho com a elements complementaris.

El president veïnal explica que és legítim i normal que cada barri vulgui donar bons serveis i tenir els carrers i jardins tan ben arranjats com el que més. Però opina que tot això deixa de ser positiu si per sobre "no tenim una mirada global de ciutat i un compromís no només amb el nostre barri, sinó també amb la nostra ciutat". Baeza afegeix que "crec sincerament que al moviment veïnal de la nostra ciutat li ha mancat aquesta visió global i ara, en temps de crisi, en rebem les conseqüències". Baeza afirma que la crisi econòmica ha posat encara més de manifest que "no pot ser que cada barri sigui una petita ciutat. Hem de mirar en clau de col·lectivitat i de responsabilitat".

Per al president de la Balconada queda clar que "hem de compartir els serveis que funcionen amb els barris veïns, no podem fer les mateixes activitats que fan al carrer del costat i pretendre alhora que siguin rendibles". Per a ell, resulta evident que si no es disposa de mitjans econòmics i personals cal optimitzar els que existeixen. Es tracta de no mirar-se tant el melic i d'actuar amb una visió de barri, però també de ciutat, de no pensar tant en allò que ha d'aportar la ciutat al barri, sinó del que es pot oferir des del barri a la ciutat. I es mostra taxatiu a l'hora d'afirmar que "si no ho afrontem així, els barris es quedaran sense socis i sense directives, perquè no podrem complir les expectitives que generem". El pas a fer és "mancomunar serveis i, potser, agrupar associacions. Si no ens comencem a moure ara, el moviment veïnal entrarà en una dinàmica molt complicada i potser suïcida". I conclou: "no vull cridar al mals temps, sinó que agafem el paraigua".

Consultat per aquest diari, el president de la Federació d'Associacions de Veïns, Enric Martí, ha explicat que és un debat que encara es troba "a les beceroles". Martí considera molt positiu que es plantegin reflexions d'aquesta mena en un moment en què és perfectament pública la dificultat que es planteja a l'hora de trobar juntes directives noves. Martí explica que en aquest tema caldrà anar pas a pas, encetar una dinàmica de col·laboració entre entitats i veure de quina manera surten més beneficiades. Ha explicat que el tema no s'ha plantejat encara formalment, però creu que això passarà i caldrà debatre com encaixar-ho en els plans comunitaris i el pla de dinamització veïnal.