15.2.11

Indignació a la Balconada pel trànsit que genera l´hospital (2011)

Als veïns els falten dits a l'hora d'assenyalar mancances d'urbanització, mobilitat i civisme amb les quals han de conviure









FRANCESC GALINDO/MANRESA
Una seixantena de persones van acudir ahir al matí a la crida feta per la presidenta de l'Associació de Veïns de la Balconada de Manresa, Juliana Casero, per denunciar públicament els problemes de mobilitat, incivisme, senyalització i urbanització amb els quals han de conviure dia a dia.

La temperatura gèlida no aconseguia refredar els ànims i era gairebé impossible seguir tots els dits que assenyalaven situacions que calia resoldre de fa temps, però que les obres d'ampliació de l'Hospital Sant Joan de Déu i l'obertura de l'aparcament han agreujat, segons afirmen.
La Balconada és un barri gran i amb centenars de places d'aparcament gratuït que, d'altra banda, són insuficients per encabir l'eixam de cotxes que genera l'hospital, tant de personal del centre sanitari com de familiars de malalts i dels mateixos veïns.

El que era un clam era l'evidència que l'aparcament de l'hospital és gairebé buit, mentre que a l'exterior els cotxes sobreïxen i ocupen xamfrans dificultant la visibilitat, zones de càrrega i descàrrega, places de minusvàlid, voreres, estacionen en doble fila, passen per sobre de quadres elèctrics i respiradors del gas, es deixen els baixos per accedir a espais sense urbanitzar i conviuen amb sotracs de dimensions considerables.

Així que un volt pel barri amb ells es converteix en un constant "mira aquell com aparca impedint el gir. Aquí se'n formarà una de bona en un no res!", "aquest és el pas de vianants on em vaig entrebancar a causa del forat que hi ha al mig i em va costar dos punts de sutura!" o "la manca de senyalització facilita que es posin contra direcció".

Entre les solucions que plantegen de forma coral hi ha que es redueixi el preu de l'aparcament de l'hospital perquè sigui més utilitzat i així hi hagi menys cotxes al carrer, que es consensuï amb els veïns la creació d'espais d'ús exclusiu per a residents, que s'ordeni de forma clara la mobilitat al sector, que s'arreglin els sots (però no amb pegats) i l'aparcament de terra que hi ha al costat de la parròquia, que la Policia Local controli de més a prop les infraccions i que les places d'aparcament en línia que hi ha al carrer Oleguer Miró es multipliquin i es possibiliti que els conductors estacionin en bateria.

Molt indignada, Juliana Casero reivindicava "que l'Ajuntament prengui mesures, perquè des que l'Hospital General ha agafat la dimensió que ha agafat, els veïns tenim un problema enorme per poder aparcar". Casero afegeix que el barri tenia esperances que quan acabessin les obres del nou pàrquing de l'hospital "la situació milloraria, però se'ns ha agreujat encara més". La causa, afirma, és que "els preus que han posat al pàrquing són tan elevats que la gent no l'utilitza, és buit, i els conductors donen voltes i voltes i saturen el barri més del que ja ho estava".

Casero assegura que "la situació ha arribat a ser insostenible, fa molt temps que ens estem queixant, i com que no ens fan cas haurem de passar a la reivindicació perquè no ens deixen cap altre remei". Adverteix que després d'aquesta vindran altres queixes.

Les imatges parlen per si soles del estat deplorable del nostre barri: